Prišla je jesen in z njo deževni dnevi. Ceste, pločniki in manj urejene poti za rekreativno kolesarjenje so se razmočile in se zaradi nižjih temperatur dlje časa ne bodo posušile. Umazanija s tal se je z deževnico pomešala v blato, ki ga naše prednje kolo rado raznese v najbolj skrite kotičke našega e-kolesa, kar lahko bistveno skrajša življenjsko dobo posameznih delov našega kolesa ali e-kolesa. 

 

 

Najbolj izpostavljen umazaniji je zagotovo pogonski sklop. Pogonski sklop je sestavljen iz prednjih in zadnjih verižnikov (enega ali več) ter verige. Za učinkovit prenos moči z gonilke na zadnje kolo je potrebno redno podmazovanje verige. Podmazovanje verige z lubrikacijskimi izdelki zagotavlja poleg boljše učinkovitosti tudi zaščito gonilnega sklopa. Pogosto pa kolesarji in e-kolesarji pozabijo, da je pogonski sklop potrebno tudi čistiti in nato ponovno namazati. Umazanija s tal (blato) se veže na verigo in pomeša z oljem, zato se na verigi pojavi tista lepljiva črna mastna zmes, ki se je nihče ne želi dotakniti in na naših oblačilih pušča izredno trdovratne madeže. Da bi se temu izognili, je potrebno pri čiščenju kolesa celoten gonilni sklop natančno očistiti. Za res temeljito čiščenje verige se uporabljajo razmaščevalci (ang. degreasers), po čiščenju pa na verigo nanesemo lubrikacijsko olje v zmernih količinah. Verigo je potrebno namazati najmanj enkrat tedensko, profesionalni kolesarji verigo mažejo pred vsako vožnjo.

 

 

Umazanija vpliva na manj in tudi tiste bolj skrite dele vašega kolesa ali e-kolesa. Če vašega kolesa ali e-kolesa ne čistite redno (to še posebej velja za pripadnike gorsko-kolesarske panoge naših bralcev), začne umazanija počasi prodirati v notranjost kolesa, kjer lahko povzroči znatno škodo na ležajih. Prav tako pa je umazanija s tal pogosto korozivna in tako lahko poškoduje tudi komponente kolesa. V izogib nepotrebni škodi je priporočljivo, da kolo čistite vsaj enkrat mesečno, v primeru gorskih kolesarjev je čiščenje potrebno precej bolj pogosto.

 

 

Naša ekipa je izbrala TOP 3 ELPEC eBikes izdelke, ki vam bodo prišli prav to jesen:

 

 

  1. SynLube - 500ml: Sintetično olje za uporabo v vseh vremenskih pogojih, še posebej v dežju.
  2. Green Fizz - 500ml: Peneče čistilo za kolesa; zaradi naravne formule je varno za kolesa iz ogljikovih vlaken.
  3. Gobica 160x110x60mm: Ko se boste lotili čiščenja kolesa, boste kmalu ugotovili, da je pri tem opravilu gobica vaš najboljši prijatelj.

 

Napiši komentar

Ne pozabite: komentarji so pred objavo pregledani.